Gister was Ernst Jansz te gast bij Koffietijd waarin hij vertelde over zijn ervaring met Doe Maar. De historie van de band werdt uitgebreid besproken, waarin Ernst zijn persoonlijke ervaringen centraal stonden. Bekijk het item onderaan.

Het laatste album van Ernst Jansz, de Neerkant, verscheen op 13 oktober. De titel verwijst naar een dorpje in de Brabantse Peel, waar Ernst Jansz en zijn muziekvrienden van CCC Inc. in 1970 een commune beginnen. Zeven jongens met gitaren en lang haar, hippies uit Amsterdam met hun vriendinnen, kinderen en huisdieren. Ze hopen met hun idealen de wereld te verbeteren. Na een paar jaar valt de commune echter uit elkaar en de bandleden verhuizen een voor een weer terug naar de Randstad. Alleen Jansz is tot op de dag van vandaag in de verbouwde boerderij in Neerkant blijven wonen. Zoals hij in een van de nieuwe nummers zingt: een hippie is hij misschien nog steeds.

Het album De Neerkant geeft een beeld van wie Ernst Jansz is, waar hij muzikaal staat. Er klinkt iets door van de muziek van CCC Inc. (folk, Americana, country), naast invloeden van de Indische achtergrond van Jansz (Krontjong). Aangezien CCC Inc. inmiddels 50 jaar bestaat en Jansz daar zijn muzikale carrière is begonnen, zit hij nu zelf ook 50 jaar in het vak en is De Neerkant dus in meer dan één opzicht een jubileumalbum.

Koffietijd 24 januari 2018

Beluister de Neerkant