Vandaag verschijnt Ernst Jansz’ nieuwe single Ik Was Een Hippie. De song is afkomstig van zijn meest recente album De Neerkant dat eind vorig jaar verscheen via Munich Records.

Neerkant is de naam van het dorpje in de Brabantse Peel, waar Ernst Jansz en zijn muziekvrienden van CCC Inc. in 1970 een commune beginnen. Zeven jongens met gitaren en lang haar, hippies uit Amsterdam met hun vriendinnen, kinderen en huisdieren. Ze hopen met hun idealen de wereld te verbeteren. Na een paar jaar valt de commune echter uit elkaar en de bandleden verhuizen een voor een weer terug naar de Randstad. Alleen Jansz is tot op de dag van vandaag in de verbouwde boerderij in Neerkant blijven wonen. Zoals hij in zijn nieuwe single zingt een hippie is hij misschien nog steeds.

Ik herinner mij het huis, een boerderij in Brabant. Wij reizigers uit Holland, wij voelden ons er thuis. Zo kwamen wij er aan eind zestiger jaren, wat jongens met gitaren, voorgoed van huis gegaan.

Na CCC Inc. begint Ernst Jansz diverse bands: Slumberlandband (1975), Rumbones (1977) en vervolgens in 1978 Doe Maar, dat wegens teveel succes in 1984 wordt opgeheven. In 1976 toert Jansz voor het eerst met Boudewijn de Groot en in de jaren daarna zal hij nog regelmatig als begeleider, bandleider en producer met Boudewijn de Groot samenwerken. Ook met Bram Vermeulen gaat Jansz op tournee en ook voor hem produceert hij platen.

 

Daarnaast heeft Jansz nog andere projecten samen met Doe Maar-maatje Jan Hendriks. Met Midnight Hour (1986) brengen ze Soul-klassiekers en voor Rienne Va Plus (1990 – 1992) laten ze zich qua tekst en muziek inspireren door de jaren 30/40. Sinds 2000 maakt Jansz met enige tussenpozen solo-albums met ingetogen, intieme liedjes, waarbij hij in toenemende mate zijn Indische roots verkent.

CCC Inc. is in 1974 officiëel opgeheven, maar eigenlijk altijd blijven bestaan en met regelmaat blijven optreden. Dit najaar vieren ze hun 50-jarige bestaan met een jubileumtournee. Ook Doe Maar heeft na de opheffing in 1984 in 1999 een doorstart gemaakt. Tot op heden treedt de band nog steeds met groot succes op. Jansz startte het afgelopen najaar met een theatertournee, waarbij hij – begeleid door zijn eigen band – het repertoire van het nieuwe album De Neerkant ten gehore zal brengen.