Judy Blank is terug op de podia. Met een koffer vol nieuwe liedjes over klein geluk, Nashville, en je draai proberen te vinden in de wereld.

Vijf jaar geleden leerden we Judy kennen als pianomeisje met het hart op de tong in Giels’ televisieprogramma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ (2013). Haar debuutalbum ‘When The Storm Hits’, opgenomen in het Utrechtse Kytopia, volgde in de zomer van 2014. Ze speelde op festivals als North Sea Jazz, Lowlands en Pinkpop, was geregeld te zien bij De Wereld Draait Door en reisde later in het jaar het land door voor haar eerste eigen clubtour. Later bleek dit slechts het begin van een reeks zinderende avonturen.

Wilde plannen en grote dromen leidden tot meerdere reizen naar de zuidelijke staten van Amerika. Daar speelde ze in intieme setting in verschillende bars en cafés in Louisiana, waar ze al gauw talk of the day werd. Binnen een mum van tijd werd ze gevraagd te spelen op het lokale radiostation en stroomden de aanvragen voor nieuwe optredens binnen. Niet veel later vertrok ze naar Nashville, Tennessee, waar ze alle open mics van Music City binnen een week van haar bucketlist kon schrappen. Ze schreef liedjes met Grammy-winnende songwriters, struinde urenlang over Music Row en brak harten in het wereldberoemde Bluebird Café. Zwaar geïnspireerd door alle pure country en americana die ze had gehoord keerde ze terug naar Europa, waar ze speelde in voorprogramma’s van The Wood Brothers,

Langhorne Slim en Macy Gray, en door Engeland toerde met bluesgitarist Matt Phillips. Je kunt begrijpen dat de 22-jarige jongedame met haar muziek, die bij iedereen zonder ook maar een greintje gevoel keihard binnenkomt, inmiddels een iets andere weg is ingeslagen. De piano staat al een tijdje stof te happen, en gewapend met gitaar zet ze een andere sound neer dan voorheen. Ze ontmoette, beleefde, nam de tijd om te groeien; en dat is te horen. Met haar nieuwe liedjes deelt ze hersenspinsels op een houten veranda in East Nashville, laat ze je proeven van met suiker bestoven beignets in New Orleans en bezingt ze dagelijkse strubbelingen met een stem waar je kippenvel van krijgt.

Judy Blank werkte het afgelopen jaar aan haar tweede album in Zac Brown’s Southern Ground studios in Nashville, dat in het najaar van 2018 zal verschijnen via V2/Munich Records.

”This young girl sang some songs that made my heart drum. If she was anywhere around me, I’d go see her ev’ry night.” – Seasick Steve