Zanger, gitarist, DJ, journalist en schrijver Jaap Boots bracht vandaag zijn album Terug Naar Zee uit. Een fantastisch nieuw album waarop het Nederlandse lied -net als op Jaap’s eerdere albums- wordt gekoppeld aan het beste dat de Amerikaanse muziektraditie te bieden heeft. Terug Naar Zee is de opvolger van zijn meest recente studio album Afkuil uit 2007, dat gevolgd werd door een bijna vijftig shows tellende theatertournee rond zijn dj-autobiografie Donderweg in 2014 en 2015.

Boots’ liefde voor muziek blijft niet te stuiten. Het begon met El Condor Pasa van Los Incas in 1970 en is niet meer opgehouden. Of hij nu over Nick Cave schreef voor Vrij Nederland, radioprogramma’s presenteerde voor de VPRO (Club 3VOOR12, Mr. Lee’s Mysterious Washing Machine, JaBo Gumbo Show) of boeken schreef (Donderweg, 2014): muziek vormt het wezen van Jaap Boots’ bestaan. Met zijn nieuwe album Terug Naar Zee presenteert de inmiddels 57-jarige zanger/tekstschrijver daarvan nieuw en zeer overtuigend bewijs.

Op Terug Naar Zee vertelt Jaap over zijn hang naar zee en strand en zijn romantische verlangens en idealen. Niet vreemd voor een man die geboren werd in kunstenaarsdorp Bergen (NH), waar ook Adriaan Van Dis, Adriaan Roland Holst, Lucebert, Slauerhoff, Thé Lau en Jacques Brel het zout en schuim van de Noordzee door de geest voelden waaien.

Jaap Boots neemt zijn publiek mee naar de zonnigste plekken van het strand, de donkerste plekken van de bos, de hoogste toppen van het duin en de mooiste plekjes van zijn geboortedorp. Terug Naar Zee gaat over zon, zee, strand, kunst en roots. Over muziek en de muze, over seks en bier en over regen en wind tegen. Over oud zijn en toch jong blijven. Over voortschrijdend inzicht. Over weggaan en thuiskomen. Over liefde en dood.

Tickets voor  de show in QFactory op 8 april zijn te koop via deze link.