BRUUT! & Anton Goudsmit

BRUUT! en Anton Goudsmit gaan surfen. De vijf heren doken in hun grootouders’ platenkasten en stortten zich op de surfrock uit de jaren ’60. Hits van o.a. Dick Dale, The Beach Boys, The Ventures en Dolly Parton (Dolly Parton?) zijn afgestoft, stevig onder handen genomen en weer vies gemaakt. Het resultaat is een moddervette plaat die klinkt alsof het zomaar de soundtrack van Tarantino’s tiende film zou kunnen zijn. Goudsmit’s adembenemende, vingervlugge en virtuose spel krijgt nóg meer energie door de woeste bandsound van BRUUT! en het laag houden van de hartslag van de toehoorder wordt dan ook gezien als een schier onmogelijke opgave. Naast klassiekers uit de surf-era, bewerkte het vijftal met deze herontdekte surfsound onder andere Tuyo – de titelsong van de Netflix serie Narcos – en schreven zij zelf het met blues doordrenkte ‘Brant!’ Het album ‘Go Surfing‘ is afgelopen jaar verschenen met als eerste single ‘Gringo‘. 

BRUUT! bestaat sinds 2009 en heeft in 10 jaar tijd al vijf albums uitgebracht, waarvan drie voor een Edison werden genomineerd. Hun muziek bracht hen over de hele wereld, van Nagasaki tot Vlieland en van Burkina Faso tot Rusland. In 2016 werden zij door Esquire Magazine verkozen tot Best Geklede Band van Nederland en in datzelfde jaar deelden zij tijdens een theatertour het podium met Wilfried de Jong. Daarnaast bouwden zij een hele goede live-reputatie op, wat resulteerde in optredens op o.a. Into The Great Wide Open en het North Sea Jazz Festival.

Anton Goudsmit, winnaar van de VPRO Boy Edgar Prijs 2010, is een van Nederlands meest iconische gitaristen. Hij maakte jarenlang deel uit van New Cool Collective, speelde overal ter wereld met zijn band The Ploctones en speelt in het succesvolle Estafest. Zijn stijl is niet te beschrijven, aangezien hij thuis lijkt in vrijwel alle genres die door de mensheid ooit bedacht zijn. BRUUT! & Anton Goudsmit deelden bijna een decennium geleden voor het eerst samen het podium en wisten toen al dat er ooit samen een plaat zou worden gemaakt.