Jay-Roon & the Loose Ends

Jay-Roon & The Loose Ends is het nieuwe project van Jeroen Mesker, frontman van Maison du Malheur. Na zes intensieve jaren on the road en drie studioalbums op de plank vond hij het een goed moment om de eigenzinnige band voor onbepaalde tijd los te laten en op een frisse manier de wereld in de ogen te kijken.

Om inspiratie op te doen trok Jay-Roon naar New Orleans waar hij een paar weken onderdak vond in de wijk Musicians’ Village in de Upper Ninth Ward. Tijdens zijn omzwervingen kwam hij in aanraking met de intense muzikale straatcultuur van de stad en zag hij lokale artiesten zoals Meschiya Lake and the Little Big Horns, Walter “Wolfman” Washington & Leyla mcCalla aan het werk. Beinvloedt door de traditionele blues en jazz, aangewakkerd door de exotische hartslag van “The Big Easy” keerde Jay-Roon terug om aan nieuw materiaal te werken.

In de voorlopers van de Catalaanse Pyreneeen vond Jay-Roon een residentie in een verbouwde cementfabriek waar de demo’s werden geproduceerd voor een nieuw album.  Niet lang daarna werd de band “The Loose Ends” gevormd met Mischa Porte (Luwten) op drums, Donné La Fontaine (T99) op contrabas en Sander Borst (Lead Beater) op electrisch gitaar. In mei 2017 werd het album”Home to many a Creature” opgenomen in de Schenk Studio in Amsterdam en zal aankomende winter worden uitgebracht op het vernieuwde Munich Records.

Meer dan 100 liedjes schreef Jeroen Mesker de afgelopen jaren als oprichter en bandlid van onder andere the Amoks, Pedro Delgados en Maison du Malheur.  Zijn repertoire staat bol van de invloeden uit de blues en al haar aanverwanten zoals rock & roll en jazz uit de jaren ’30 en ’40. De meeste hebben een sterk verhalend karakter, naast de gebruikelijke onderwerpen uit die tijd zoals illegale gokparadijsen, ondergrondse kroegen en hartverscheurende vrouwen zingt, schreeuwt en gromt Mesker over de meest uiteenlopende praktijken zoals onkruid, lelijke gebouwen, autowrakken en de stand van de maan.

Op zijn tiende studioalbum “Home to many a Creature” doet Jeroen Mesker onder de naam Jay-Roon zijn reputatie als songwriter alle eer aan. Bijgestaan door the Loose Ends en een hele rits opvallende gastmuzikanten levert hij een sfeervolle, swingende, soms zelfs intieme rootsplaat af en creeert hij tegelijkertijd een nieuw onderkomen voor zijn eigenzinnige en inmiddels herkenbare stijl.