Noah Vanden Abeele

De neo-klassieke componist Noah Vanden Abeele groeide op achter een piano en schrijft al van jongs af aan zijn eigen muziek. Nu, tientallen jaren later, heeft hij het vertrouwen gevonden om deze muziek de wereld in de brengen. Geïnspireerd door de grootsheid van de natuur heeft een volledig album opgenomen en treedt hij vandaag naar buiten met de eerste single Clear Water. Het is de eerste track uit een reeks van elf nummers, waarin hij op een simplistische, maar bekwame manier streefde naar perfectie. Met de kenmerkende en ambitieuze compositie op Clear Water laat de Belgische artiest meteen zien dat hij een bekwame en fantasierijke pianist is. Hoewel de piano de basis vormt voor de composities van Noah bieden de strijkers soms een vleugje kleur in zijn muzikale passages. Zijn nieuwe album verschijnt nog dit najaar via Munich Records.

Als je Noah vraagt om zijn muziek te omschrijven dan gaat hij het liefst aan de piano zitten.

Je kan al een heel verhaal vertellen door één enkele noot te spelen.  Mits je die noot in alle eerlijkheid speelt. Je creëert een ruimte en wat hierin ontstaat is muziek.’

Iedere compositie is geboren uit zijn grote liefde voor improvisatie en een jarenlange passie voor muziek. “Ik maak al van kinds af aan mijn eigen muziek en het voelt nu alsof ik sindsdien naar dit album heb toegewerkt: dit album moest er komen.”

Zijn fascinatie voor piano begon toen hij op 4-jarige leeftijd de piano van zijn grootouders kreeg. Hij begon meteen al te zoeken naar combinaties en kleuren om eigen stukjes te maken. De liefde voor improvisatie is toen ontstaan en heeft hem sindsdien nooit meer losgelaten. Op 8-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianoles: “Ik hield ervan om de stukken te spelen die ik toen aangereikt kreeg, mijn mogelijkheden aan de piano werden hierdoor ook groter. Maar daarnaast bleef ik improviseren. In mijn zoektocht naar muziek heb ik naar heel uiteenlopende genres geluisterd, van techno en hardrock tot jazz en klassiek. ”

Muziek werd steeds belangrijker en de keuze om er professioneel meer verder te gaan drong zich op: ‘Ik herinner mij exact de dag dat ik besloot om professionele muzikant te worden. Ik was 17 jaar, zat aan de piano, en plots kwam een lichte angst op omdat ik besefte wat mijn keuze inhield. Ik ben toen gaan rechtstaan en heb er even bij stilgestaan. Dat moment was heel beslissend, ik heb toen heel bewust voor muziek gekozen, en dit was voor mij de juiste keuze’.

Noah studeerde klassiek piano aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij zijn masterdiploma behaalde. Hij kreeg er pianoles van Aleksandar Madzar en Piet Kuijken. Na zijn studies kreeg hij ook een specialisatiebeurs om in het buitenland te studeren en behaalde het diploma post-graduaat piano bij Ewa Bukojemska aan het Conservatorium te Krakau (Polen). Nadien studeerde hij nog enkele jaren jazzpiano bij Nathalie Loriers.

Vandaag de dag omschrijft Noah zijn muziek als minimalistisch of eigentijds klassiek. “Tot nu toe ligt de piano aan de basis van mijn composities. De strijkers voegen soms een kleur toe of ondersteunen het verhaal, maar de piano blijft de hoofdrol hebben. Bovendien zijn bijna al mijn composities ontstaan aan de piano, als pure improvisaties die dan verder uitgewerkt worden. Het is een heel intuïtief proces, ik heb die vrijheid nodig om te kunnen creëren. ‘

Naast het componeren houdt hij ervan om zijn improvisatietalent te combineren met andere kunstdisciplines. Hij is dan ook vaste pianist bij het Koninklijk Filmarchief ‘Cinematek’ (Brussel) waar hij improviseerde op meer dan 300 stille films.

Als ik op een goede film improviseer kan ik soms zo geïnspireerd geraken door de beelden en het verhaal dat ik het gevoel krijg dat zowel het publiek, wat zich afspeelt op het scherm en de muziek samenkomen in één beweging, één geheel. Op deze unieke momenten voel ik de film en het publiek letterlijk in de toppen van mijn vingers, dit zijn heel dankbare momenten.”

Verder speelde Noah Vanden Abeele  ook piano bij tal van muzikale projecten:  zoals life opnames/improvisaties voor radio en tv (VRT en  RTBF), samenwerkingen met beeldende kunstenaars, maar ook bij sociaal-artistieke projecten en als begeleider van de klassieke danslessen bij de internationale dansschool P.A.R.T.S.

Noah speelde reeds in zalen zoals M-zaal Bozar (Brussel), Flagey studio 5, Palais 12 (Heizel/Brussel), de Singel (Antwerpen) en in verschillende culturele centra.