Oscar Benton

Zeven jaar nadat Oscar Benton zijn muziek carrière officieel beëindigde maakte ‘De Witte Blueskoning‘ zijn comeback! Op 12 januari verscheen een nieuw studio album met de toepasselijke titel I Am Back. De eerste single Bensonhurt Blues Revisited, een bewerking van Benton’s klassieker die dankzij de film Pour La Peau D’un Flic in 1981 uitgroeide tot een nummer één hit in diverse Europese landen, werd opnieuw als single uitgebracht.

Oscar Benton maakte in de jaren zestig en zeventig furore als blues vocalist. Nadat hij in 1968 het prestigieuze Loosdrechts Jazz Concours won groeide Benton uit tot een ware blues legende. Zijn grote internationale doorbraak beleefde hij echter in 1981, toen de single Bensonhurt Blues te horen was in de Franse film Pour La Peau D’un Flic met Alain Delon. De single groeit in diverse Europese landen uit tot een hit. In de jaren daarna tourt Oscar onafgebroken door Europa tot hij in 2008 ten val komt en in coma raakt.

Het ongeval blijkt het einde van een glansrijke carrière. De val richt ernstig hersenletsel aan waardoor Benton opgenomen wordt in een verzorgingstehuis. In datzelfde verzorgingstehuis verrast hij op zijn 67e verjaardag vriend en vijand door een schitterende vertolking van Frank Sinatra’s My Way ten gehore te brengen. Het blijkt de start voor een bijzonder project. Een nieuw album, opgenomen met Barrelhouse-gitarist Johnny Laporte in het verzorgingstehuis waar Oscar woonachtig is.

“Het is begin februari 2016, de verjaardag van Oscar. Er wordt gepraat, gedronken, gegeten en muziek gemaakt. Opeens staat Oscar op en gaat voor het gezelschap My Way zingen. In één keer en op vol volume. Zonder fouten, zonder begeleiding. Ik ben sprakeloos, iedereen is sprakeloos en verbaasd dat Oscar dat nog altijd kan. Na dat feestje bezocht ik hem wekelijks. In een speciaal ingerichte ruimte in het verzorgingstehuis namen we door mij gecomponeerde liedjes op welke Oscar inzong. Voor we het wisten hadden we een volledig album opgenomen!” – Johnny Laporte

De Haarlemse blueslegende trad sinds het beëindigen van zijn carrière alleen nog bij wijze van hoge uitzondering op. Zo speelde hij de afgelopen jaren nog een aantal keren in concertzalen in Boekarest en Istanbul en werd hij vorig jaar door de president van Tsjechië uitgenodigd om op te treden voor het kabinet in Praag.