Ton Snijders

Toetsenist Ton Snijders (Lisse, 1960) groeide op in een muzikaal gezin. Er werd veel klassieke muziek gedraaid en zijn ouders speelden piano. Hij studeerde lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium waar hij saxofonist Jan Kooper ontmoette. Begin jaren ’80 richtten ze de fusionband Coopertest op en schreef Ton voor het eerst zijn eigen muziek. Een van de hoogtepunten van Coopertest was een optreden in 1991 op het North Sea Jazzfestival.

Het jaar 1991 was voor Ton een belangrijk jaar: Frank Boeijen vroeg hem voor zijn band. Er ontstond een langdurige samenwerking, die nog altijd voortduurt. Hij begeleidde hem tijdens talloze concerten in Nederland en België en is sinds het begin van hun samenwerking op vrijwel al zijn albums te horen. Via Frank kwam Ton in contact met Liesbeth List. Hij werkte tot het einde van haar carrière, in 2017, met haar samen. Hoogtepunten waren het ‘Vedetten Gala’ in Carré, dat ook op dvd werd uitgebracht en haar album ‘Echo’ (2016) dat hij medeproduceerde  en in zijn Teclats studio opnam.

Ton toerde daarnaast met vele groten uit de Nederlandse lichte muziek- en cabaretwereld, onder wie Ramses Shaffy, Youp van ’ t Hek, Stef Bos, Mathilde Santing en Sanne Wallis de Vries. Hij componeert ook in opdracht. Zo schreef hij de muziek voor de prijswinnende documentaire ‘De terugkeer van de monniken naar Schiermonnikoog’ (2016). Zijn veelzijdigheid blijkt ook uit zijn rol van muzikaal leider bij het jaarlijkse Emmy Verhey Kinderfestival in Zaltbommel.

Een album maken waarop zijn eigen geluid zou klinken was heel lang een droom. Die ging in 2007 in vervulling met ‘Zwaluw 22’ (cd en dvd). Drie jaar later kwam zijn tweede soloalbum uit: ‘Thuis’. Over deze dromerige en melancholieke albums is eens gezegd ‘Filmmuziek zonder film’. In 2014 verscheen het album ‘Ode to a dream’, dat hij maakte met musicus/componist/arrangeur Sebastiaan Koolhoven onder de naam Lonesome Orchestra. Op ‘Ode to a dream’ is een belangrijke rol weggelegd voor The City of Prague Philharmonic Orchestra, dat ook op Tons soloalbums prominent aanwezig is. In 2020 staat Ton ook zeker niet stil. Zijn eigen project ‘Solo’ is uitgebracht waarop hij neoklassiek combineert met invloeden van minimal music. Het album is op 7 februari fysiek verschenen via Munich Records. Verder brengt Ton dit jaar ook de digitale releases ‘Outside‘ en ‘Back+’ uit.