Dat Judy Blank vaker wel dan niet in Nashville zit weten we inmiddels wel. Maar hoe lang houdt de Utrechtse troubadour het avonturiersbestaan vol? Tiger Eye Stone, de derde single van het dit najaar te verschijnen album Morning Sun, geeft toch een lichte vorm van heimwee prijs.

“Ik reis graag alleen. Alleen zijn op een nieuwe plek staat voor mij gelijk aan het gevoel van ultieme vrijheid. Niet altijd leuk voor de mensen die ik achterlaat, want soms ben ik maanden weg. De eerste zinnen van “Tiger Eye Stone” schreef ik op mijn hotelkamer aan het eind van een bloedhete zomerdag tijdens mijn eerste trip naar Nashville. De eindeloze nieuwe indrukken van de stad, alle goedbedoelde
adviezen van medemuzikanten en de mensen die iets van me wilden voelden ineens als ‘te veel’. Het was de eerste keer tijdens die lange reis dat ik me alleen voelde. Maar een goede vriend uit Nederland had me voor vertrek een ring gegeven als aandenken. Ik had hem elke dag gedragen en besefte me ineens dat ik nooit écht alleen was. Dat er ergens, aan de andere kant van de oceaan, iemand was die aan me dacht. Eenmaal terug in Nederland maakte ik het liedje af met één van mijn favoriete gitaarhelden, Anne Soldaat. Gitarist Ethan Ballinger (LeeAnn Womack, Aubrie Sellers) verzorgde het gitaarwerk op de opname in Southern Ground Studios en gaf het de 70’s roadtrip sound die ik zo te gek vindt.”

Judy Blank is terug uit Nashville met een koffer vol prachtige nieuwe liedjes over het leven in de Southern States. Samen met producer Chris Taylor (Elle King, Miranda Lambert, The Wood Brothers) dook ze in de Southern Ground Studios in Nashville, Tennessee. Wat resulteerde was Morning Sun, haar nieuwe album vol zwoele Americana dat op 7 september uitkomt via Munich Records.

Blank gaf eerder al een voorproefje met het nummer Mary Jane dat meteen werd uitgeroepen tot Radio 2 Topsong en tweede single Tangled Up In You. Het balletje begon te rollen en binnen no-time ging ze langs bij alle grote radioshows, trad ze op bij Voetbal Inside en mocht ze het voorprogramma verzorgen van Beth Hart in de Ziggo Dome.

Naar eigen zeggen staan de liedjes op het album dichter bij haarzelf dan ooit tevoren. ‘’Nieuwe liedjes zitten altijd wel ergens in me, maar ze komen er pas uit als ik iets voel wat ik niet binnen kan houden. Soms zijn dat dingen die ik liever niet wil voelen, zoals in Play Pretend, een liedje over stapelgek zijn op iemand die niet je partner is, en de pijnlijke wetenschap dat je daar niets mee kan en moet doen.’’

Kenmerkend voor de plaat is het rootsy gitaarwerk van Ethan Ballinger en pedalsteelvirtuoos Smith Curry, die tevens te horen zijn op platen van countryiconen als Willie Nelson, Dolly Parton en Lee Ann Womack. Blank vertelt: ‘’De magie in Southern Ground is fantastisch. Het is zo te gek om de liedjes die je gewoon op je gitaartje in je slaapkamer pingelde tot leven te horen komen in de studio. De spanning van het creëren en de skills en de energie van de muzikanten. Ik denk niet dat ik het ooit nog anders zou willen doen.’’

In de afgelopen jaren stond Judy Blank onder andere al op North Sea Jazz, Lowlands en Pinkpop en trok ze het door het binnen- en buitenland om haar muziek ten gehore te brengen. Dit najaar pakt ze de gitaar weer op voor haar eigen clubtour.

17.08 | De Dromedaris, Enkhuizen
05.10 | Lantaren/Venster, Rotterdam*
12.10 | Bibelot, Dordrecht
15.10 | Oosterpoort, Groningen*
17.10 | Merleyn, Nijmegen
18.10 | Metropool, Enschede
20.10 | Vorstin, Hilversum
21.10 | Paradox, Tilburg*
25.10 | Melkweg, Amsterdam
26.10 | Neushoorn. Leeuwarden
28.10 | Flux, Zaanstad
01.11 | Fluor, Amersfoort
02.11 | Victorie, Alkmaar
03.11 | Tivoli De Helling, Utrecht
09.11 | Xinix, Nieuwendijk
16.11 | Iduna, Drachten*
18.11 | Schiller, Aalten*
23.11 | Effenaar, Eindhoven*

* Show met JW Roy