Trompettiste Maite Hontelé creëerde met haar album ‘Cuba Linda’ (2018) een prestigeuze co-productie met twee belangrijke studio’s in het genre; Merlin Producciones uit Medellín (het label dat tevens eerdere albums van haar opnam) en Egrem, het legendarische Cubaanse label bekend van hun fenomenale opnamestudio’s waar onder ander Buena Vista Social Club hun albums produceerde.

‘Cuba Linda’ won eerder een Premio Cubadisco – de belangrijkste muziekprijs van Cuba – en is nu genomineerd voor een Latin Grammy Award in de categorie ‘Best Salsa Album’.  De uitreiking is 14 november in Las Vegas.

Over de nominatie zegt Hontelé:

“De nominatie voor ‘Cuba Linda’ voor een Latin Grammy in de categorie ‘Beste Salsa Album’ is voor mij een geweldige erkenning van mijn werk en leven als trompettiste en bandleider. Het is mijn tweede nominatie (in 2014 was ik genomineerd voor mijn album Déjame Así), maar dit keer betekent hij nóg meer voor me, om een aantal redenen:

Allereerst omdat het een zeer persoonlijk project is. Ik droom hier al vele jaren van, en 2 jaar geleden begon ik met het verwezenlijken ervan. Ik ben toen een aantal maanden in Havana, Cuba gaan wonen om te praten met musici, producers en labels. Vervolgens heb ik mijn Colombiaanse team en het Cubaanse team bij elkaar gebracht in de beroemde EGREM studios, waar we in 11 dagen de basis legden voor ‘Cuba Linda’.

Elke track op het album heeft een special guest, veelal zeer gerenommeerde latin-artiesten, zoals Gilberto Santa Rosa, Vicente García, Orquesta Aragón, en vele anderen. Het is een eer dat ze allemaal graag mee wilden werken aan dit album.

De nominatie is ook bijzonder omdat ik sinds een jaar gestopt met met trompet spelen. Na een burnout en een periode vol twijfels heb ik besloten om mijn carrière om te gooien. Ik woonde al 10 jaar in Colombia, en woon sinds december 2018 weer in NL. Ik werk nu als curator voor het International Music Meeting Festival in Nijmegen, een geweldige baan. Over de afgelopen 2 heftige jaren verschijnt binnenkort de documentaire ‘Ademtocht’ op tv. Aanstaande zondag gaat hij al in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.” 

‘Cuba Linda’ werd opgenomen met de crème de la crème van de Cubaanse musici, en werd geproduceerd door Latin-Grammy winnaars Juancho Valencia en Alain Pérez. Het album is een hommage aan de diversiteit van de Cubaanse muziek en bevat stijlen als salsa, son cubano, chachachá, salsa ‘urbana’, mozambique, latin-jazz, changuï, en rumba (tradionele Cubaanse folklore muziek).

Grote namen zoals Gilberto Santa Rosa (één van de beroemdste sterren aan het salsa-firmament), Vicente García, Orquesta Aragón, Goyo (van de Colombiaanse rap-formatie Chocquibtown), en Robertón (zanger van het legendarische Orquesta Los Van Van) doen mee op Cuba Linda.